Lifestyle

Leven met het ritme van de zon

Wanneer ik op vakantie ben leef ik veel meer met het ritme van de zon dan thuis. Ik sta vroeg op, soms zelfs al met zonsopgang en ik ga meestal vroeg slapen. In de vroege ochtend is het nog donker en hoor je buiten niks dan stilte. ’s Nachts zijn veel mensen nog wakker, rijden er auto’s rond…maar ’s ochtends loopt er niemand op straat en hoor je alleen de vogels die al wakker zijn.

Voor mij zijn vroege ochtenden speciaal, omdat ik bijna nooit de zonsopgang meemaak. Vaak lig ik dan nog te slapen. Tijdens mijn laatste vakantie stond ik heel vroeg op om naar de andere kant van het eiland te rijden om daar in de duinen de zonsopgang mee te maken. Ik was ruim op tijd en had nog een uur. De feestende mensen van de nacht ervoor vertrokken naar hun hotel of appartement om te slapen. Ik was klaarwakker, uitgerust,  maar het donker van de nacht maakte mij een beetje ongemakkelijk. Dat gevoel verdween toen het eerste licht aan de horizon verscheen.

“There’s a sunrise and a sunset every single day, and they’re absolutely free. Don’t miss so many of them.”

Eén van de redenen waarom ik graag vroeg opsta, is om te fotograferen. Goed daglicht maakt een foto zoveel mooier. Ook de gouden uren rond zonsopgang en zonsondergang zorgen voor mooi licht. ’s Avonds na zonsondergang heb ik niet zo veel tijd meer op nog een goede foto’s te maken. Ik ben geen fan van nachtfotografie, dus meestal berg ik dan mijn camera op. Vaak ga ik nog wat eten bij een restaurantje, maar het bekijken van de omgeving of het zoeken naar fotogenieke plekjes houdt voor mij na zonsondergang op. Daarom vind ik het niet zo erg om vroeg te gaan slapen.

Ik zou het ritme van vroeg opstaan en vroeg slapen graag houden wanneer ik weer thuis ben. Maar in het hectische leven van alledag val ik al gauw terug in mijn oude ritme. Als ik thuis ben, is er altijd nog wel iets te zien op tv of heb ik genoeg werk dat ik nog kan doen op de laptop. Maar op vakantie kom ik juist tot rust wanneer de avond valt.

Ik ga deze maand proberen om een ochtend- en een avondritueel in mijn dagelijkse ritme in te bouwen, zodat ik meer vastigheid in de ochtend krijg.

Is jouw ritme anders op vakantie?

14 reacties op “Leven met het ritme van de zon

  1. Ik ben gek op vroeg opstaan! Op vakantie probeer ik wel iets langer te blijven liggen, maar dit lukt meestal niet.. Ik ben meestal zo enthousiast dat ik gelijk van alles wil ondernemen.

    Like

  2. Heel eerlijk, ik haat opstaan haha. Meestal ben ik vroeg wakker omdat het moet en ik heb ook wel een vast ritme maar de dagen dat dan even niks moet en ik kan slapen zijn me toch echt wel heilig. En op vakantie, lastig ben al zo lang niet op vakantie geweest dat ik je niet kan vertellen of ik dan een ander ritme heb.

    Like

  3. ikhouvanbeautynl

    Ik heb op vakantie juist meer de neiging meer te luieren en dus langer te slapen. Helaas is uitslapen hier in huis uitgestorven sinds we kinderen hebben 😉

    Like

  4. Op vakantie probeer ik ook vroeg op te staan om zoveel mogelijk te kunnen doen 🙂 soms compenseer ik het gebrek aan slaap dan met een klein middagdutje in de zon.

    Like

  5. Een heerlijk dagritme als je een echt ochtendmens bent!! Ik heb zelf 2 zoontjes, dus wij zijn ook altijd lekker op tijd wakker. 😉 Helaas lukt het me niet om dan op tijd te gaan slapen. Nog te veel leuke dingen te doen of te werken. Meestal slaap ik zo’n 7 uur. Jij?

    Like

    • Ik probeer meestal om 8 uur te slapen, maar als ik vroeger dan 7 uur opsta dan zijn het meestal minder uurtjes. Op vakantie vind ik dat helemaal niet erg, zeker niet als ik er maar een paar dagen ben 🙂

      Like

  6. Ik heb precies hetzelfde als ik op vakantie ben. Ineens ben ik dan wel een ochtendmens. Of eigenlijk nog steeds niet, maar ik slaap gewoon beter op een andere locatie. Dus ik heb dan ineens veel minder slaap nodig. In Panama stond ik elke dag om 6 uur naast mijn bed en sliep meestal voor middernacht.

    Like

  7. Ik sta ook graag vroeg op je heb op die manier heerlijk de tijd om van alles te kunnen doen

    Like

  8. Oh wat klinkt dat heerlijk. Ik ben een nachtmens, laat wakker dus s ochtends slaap ik het liefste uit.

    Like

  9. Raar maar waar maar bij mij is het net hetzelfde. Thuis slaap ik meestal uit maar op vakantie ben ik ook altijd vroeg wakker. Was onlangs in Ibiza en had daar net hetzelfde. Ik zette me met een tasje koffie op ons terras en bekeek dan de mensen die voorbijkwamen: ofwel sportievelingen die voor dag en dauw gingen joggen ofwel mensen die op weg naar het hotel waren 🙂

    Like

Plaats een reactie