Reisverhaal

Berlijn | Een trendy, artistieke stad met een rauw randje

Berlijn is anders dan de meeste Europese hoofdsteden, artistieker en rauwer. Ik wist in het begin ook niet helemaal wat ik van Berlijn moest denken. Daarom is het goed om een paar dagen uit te trekken om de stad beter te leren kennen.

Het station Warschauer Straße is het startpunt van mijn citytrip naar Berlijn. Mijn hotel ligt in de hippe wijk Friedrichshain, dat vroeger in Oost-Berlijn lag. In deze wijk vind je niet zo veel bezienswaardigheden, maar wel hippe eettentjes en gave plekken om streetart te bewonderen, zoals bij RAW-Gelände.

Berlijn-23Berlijn-27Berlijn-30

Rondje bezienswaardigheden

Met de S-Bahn en de U-bahn sta je binnen een kwartier in het centrum van Berlijn. Ik maakte een wandeling langs de rivier de Spree en kom zo langs Museumeiland, de Berliner Dom en de TV-toren. Bij de Berliner Dom besloot ik om naar boven te klimmen en vanaf het dak het centrum van Berlijn te bekijken.

Berlijn-38Berlijn-43Berlijn-45

Daarna reed ik met bus 100 Brandenburger Tor, waar veel toeristen zijn. Daarna wandelde ik langs de Reichstag en naar het holocaust monument. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat dit monument met grote betonblokken meer indruk op me zou maken, maar het daglicht en rondrennende pubers zorgden niet voor de sfeer die ik eerder op internet gelezen had. Wel maakte ik een aantal gave foto’s.

Berlijn-61.jpg

Verschillende wijken

De volgende dag stond in het teken van het verkennen van een aantal wijken. Vanaf de ontbijt hotspot House of Small Wonder liep ik richting het Mauerpark. Het Mauerpark ligt tegen de heuvel aan, naast een sportcomplex en hier stond vroeger de Berlijnse muur. Het zonnetje scheen dus het was helemaal niet erg om rond te lopen en lekker in het gras te zitten. Ook op een doordeweekse (zonnige) dag is het er gezellig.

Berlijn bezienswaardigheden (14)

Na een ritje met de metro kom ik aan bij het beroemde Checkpoint Charlie. Het is er super toeristisch, want je kunt met twee soldaten op de foto. Naast het punt is wel een tentoonstelling met informatie over de muur.

Berlijn-67.jpg

Daarna geniet ik van de zon op het terras aan het Gendarmenmarkt. Hier staan drie grote indrukwekkende gebouwen, waarvan twee een mooi uitzicht hebben over het plein. De avond eindig ik in de wijk Neukölln met lekker Syrisch eten en daarna op het terras van Klunkerkranich. Het is hier behoorlijk druk, maar wel gezellig.

Berlijn-76Berlijn-80

Een duik in de geschiedenis & streetart

Hoewel ik de vorige dagen al wat geschiedenis dingen was tegengekomen in de stad, wilde ik me nog iets verder verdiepen in de Berlijnse geschiedenis. Ik begon de ochtend bij de East Side Gallery om hier de 1,3 kilometer lange Berlijnse Muur te bekijken. Het blijft lastig om je voor te stellen hoe het vroeger echt was.

Berlijn-112Berlijn-113

Er zijn in heel Berlijn ontzettend veel musea om meer te leren over de geschiedenis. Ik ging naar The Story of Berlin, een museum dat vlakbij het station Zoologischer Gartner en de Gedächtniskirche ligt. De buitenkant ziet er wat suf uit, maar de binnenkant is veel mooier. Het interactieve museum laat je alle perioden van Berlijn zien, van de Middeleeuwen, de industriële revolutie tot de val van de muur. Ook wordt er veel met geluid gewerkt. Wat ik wel bijzonder vind, is hoe ze de ruimte gebruiken in de tentoonstelling. Wanneer je bijvoorbeeld naar het gedeelte gaat over de Tweede Wereldoorlog moet je eerst een paar trappen naar beneden en ondertussen wordt de sfeer steeds grimmiger. Een andere reden om dit museum te bezoeken was de rondleiding door een atoomschuilkelder uit de Koude Oorlog.

Berlijn-108.jpg

Wanneer je hier toch in de buurt bent, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Gedächtniskirche. Deze kerk werd in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en is niet opgebouwd. Je kunt daarom heel goed zien hoe erg de beschadigingen zijn. Aan de overkant van de straat vind je Bikini, een winkelcentrum vol conceptstores.

Berlijn-116Berlijn-117Berlijn-104

Ik eindigde de middag met het bezoeken van een paar plekken om streetart te spotten. Overal in Berlijn zijn grote muurschilderingen te spotten, maar je moet soms net even weten waar je het kan vinden. In de wijk Kreuzberg vind je een paar grote en ook vlakbij het station S Hackescher Markt is een klein steegje met allerlei schilderingen.

Hier lees je meer over Berlijn:

Deze 10 bezienswaardigheden in Berlijn mag je niet overslaan

De leukste plekjes om te ontbijten in Berlijn

0 reacties op “Berlijn | Een trendy, artistieke stad met een rauw randje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: