Travel guide

City guide | 24 uur in Lissabon

Rosario plein lissabon citytrip

Na mijn vakantie in San Sebastian vloog ik vanaf het vliegveld van Bilbao naar de Portugese stad Lissabon. Ik had hier precies één dag om alles in Lissabon te zien, wat genoeg was voor alle hoogtepunten. Dit zijn de dingen die je sowieso moet zien in deze stad.

Transport

Vanaf het vliegveld van Lissabon kun je op verschillende manieren in het centrum komen en de makkelijkste manier is de metro. Direct vanaf de luchthaven kun je de metro pakken die je in ongeveer een half uur in het centrum van Lissabon brengt. Bij de automaat of het loket kun je het beste een dagkaart van 24 uur kopen (voor €6,30), want dat haal je er zeker uit! Je kunt met je dagticket namelijk ook in de tram en in de bus.

Verblijf

Citytrip Lissabon

New Lisbon Concept Hostel – Ik verbleef in het NLC Hostel in een kamer voor zes personen. Een prima plek om te overnachten en m’n koffer te droppen. Het was dichtbij de metro, lag aan een super luxe straat, het was er schoon én er was een ouderwetse lift waarmee je naar boven kon.

Doen in Lissabon

Maak een ritje met tram 28

Citytrip Lissabon-6

Een ritje met de beroemde gele tram van Lissabon mag je niet overslaan tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Portugal. Met deze tram rijd je door de smalle straten van Lissabon en onderweg valt er genoeg te zien. Hiermee verken je razendsnel de wijken Graça, Alfama, Baixa en Estrela. Tip: neem ’s ochtendsvroeg of aan het einde van de dag de tram, zodat het niet zo druk is. Met een dagkaart kun je ook gratis in tram 28.

Wandel door de wijk Alfama

Wandel door de oudste wijk van de stad: Alfama. Veel trappen en smalle steegjes zijn alleen te bewandelen door voetgangers. Onderweg kom je souvenir winkeltjes tegen en tijdens de maand van de feesten waren hier ook allemaal kraampjes.

Praça do Comércio

Citytrip Lissabon-5

Dit grote plein ligt aan de rivier de Taag. Vroeger stond hier het Ribeirapaleis, maar deze werd verwoest door een grote aardbeving. Nu staat er een groot standbeeld van Koning Jozef I en een mega-grote triomfboog.

Bezoek de wijk Belém

Citytrip Lissabon-8

Wanneer je niet zo veel tijd hebt om Lissabon te bezoeken, is een ritje naar Belém prima te doen. Vroeger was dit een vissersdorp en vertrokken ontdekkingsreizigers naar zee. Er zijn hier veel historische gebouwen te zien, zoals Torre De Belém en het klooster Mosteiro dos Jerónimos. Daarnaast moet je hier ook zeker even langs het winkeltje Pasteis de Belém gaan om heerlijke gebakjes te halen.

LX Factory

Citytrip Lissabon-7

Op de route naar Belém kun je een stop maken bij LX Factory. Dit oude fabrieksterrein is een verzamelplek met creatieve winkels, barretjes en ateliers. Boekenwinkel Ler Devagar is een aanrader. Als je hier binnenstapt zie je overal boeken om je heen en er staat nog een oude drukpers. Daarnaast is er ook een groot dakterras waar vandaan je de rode brug kunt zien.

Uitzicht over Lissabon

Citytrip Lissabon-3

In de stad heb je verschillende uitkijkpunten waar je heel Lissabon kan zien. Eén van deze punten is Sophia de Mello Breyner Andresen, waarvan je een goed uitzicht hebt op het kasteel De São Jorge. Je kunt dit punt het makkelijks bereiken met tram 28.

Santa Justa lift

Wil je liever van dichterbij het centrum bekijken, dan kun je et de Santa Justa lift naar boven. Met deze 45 meter hoge lift kun je de hoger gelegen wijk Baixa bereiken. Tijdens het ritje kun je van het uitzicht over de stad genieten.

Eten in Lissabon

Citytrip Lissabon-2

Nicolau Café – Mijn lunch at ik bij Nicolau Café in het centrum van Lissabon. De lunch was niet heel geweldig (pancakes en koffie), maar de plek ziet er wel leuk uit.

Restaurante Vegetariano PSI – Dit vegetarische restaurant ligt buiten het centrum en je hebt hier de keus uit veel lekkere gerechten. De porties zijn groot en de sfeer is er goed.

Wish – Bij de LX Factory in Lissabon dronk ik bij Wish een latte machiato en een sandwich. De koffie was hier heerlijk, dus het zeker een aanrader.

Pasteis de Belém – Tegenover de tramstop Mosteiro dos Jerónimos in Belém ligt deze bakkerij. Hier koop je de enige echte Portugese lekkernijen. In een kartonnen doos passen er zes en ik raad je zeker aan om er een paar (of heel veel) mee naar huis te nemen. Even opwarmen in de oven en smullen maar.

Restaurante Natural Terra – Ik ben helaas niet naar dit restaurant geweest, maar ik heb er goede verhalen over gehoord. Je hebt hier een vegetarisch buffet en je kunt hier traditionele Portugese gerechten eten.

Ben jij weleens in Lissabon geweest?

2 reacties op “City guide | 24 uur in Lissabon

  1. viajesinefables

    ook leuk is om ipv de tram een tuktuk te nemen. Terwijl je de stad ziet stoppen ze waar jij t aangeeft en vertellen ze je over de geschiedenis en monumenten. Heel leuk en praktisch

    Geliked door 1 persoon

  2. Weet je wat je ook echt moet doen in Lissabon: witte sangria drinken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: