Interieur

Ontspullen: zo creëer je meer ruimte in huis

ontspullen opruimen marie kondo minimalisme

Een jaar lang leefde ik met alleen de basics in huis. Geen overbodige spullen, meubels of jeugdherinneringen. Die stonden allemaal nog bij mijn ouders en om eerlijk te zijn, mistte ik niet zo veel. Na mijn verhuizing naar een groter appartement zou ik alles meenemen, maar ik wilde ook graag een opgeruimd huis. Tijd om te ontspullen, weggooien en opruimen.

Hoe dan?

In de afgelopen jaren heb ik best wel wat spullen verzameld. Ik kon altijd moeilijk dingen wegdoen, want dit kan best nog wel handig zijn (ook al ligt het jaren in de kast) of het heeft zo’n leuke herinnering. Maar ik vind het veel fijner om minder te hebben.  Een opgeruimd huis zorgt ook voor meer rust in je hoofd. En het maakt het schoonmaken ook een stuk makkelijker.

Het opruimen van je kledingkast

Ik ben begonnen met het opruimen van mijn kledingkast, een project dat nooit af lijkt te zijn. Ondanks dat ik de laatste twee jaar bijna geen nieuwe kleding heb gekocht, had ik toch nog veel kleding. Op mijn kledingrekje hingen een aantal kledingstukken die ik graag droeg, maar daarnaast was er veel dat ik weinig droeg. Om hier meer overzicht in te krijgen, ben ik alle kledingstukken langsgegaan en vroeg ik mezelf de volgende vragen:

  • Past het nog? Zo niet, weg.
  • Is het kledingstuk oud, versleten of ziet het er niet meer netjes uit? Weg ermee.
  • Heb ik dit kledingstuk de afgelopen twee jaar gedragen? Ga ik dat nog wel doen? En hoe groot is die kans? Meestal niet zo groot, dus dan kan je ook wel zonder. Bepaalde stukken heb ik wel gehouden, vanwege de positieve herinnering. Maar hakken die ik toch nog draag, kunnen prima weg.
  • Word ik er blij van? Sommige kledingstukken passen nog prima en zien er netjes uit, maar eigenlijk passen ze niet meer bij mijn stijl.

Het resultaat: twee vuilniszakken voor het goede doel én een fijne mooie garderobe met kleding die je veel draagt.

Marie Kondo

Misschien heb je wel eens van Marie Kondo gehoord, zij is een Japanse schrijver en schreef het boek ‘Opgeruimd!‘. Haar opruimmethode is een wereldwijd succes en ikzelf gebruik deze methode ook tijdens het opruimen. Marie Kondo gaat wel heel grondig te werk, want ze gaat het hele huis door, van kleding tot je administratie. Bij ieder voorwerp stelt ze de vraag: ‘does it spark joy?’ oftewel ‘maakt dit mij blij?’. Wanneer het antwoord ja is, dan mag het voorwerp blijven en als het antwoord nee is, moet het weg.

Daarnaast gaat de opruimmethode van Marie Kondo nog iets verder, maar de vraag ‘does it spark joy?’ werkt voor mij heel goed en praktisch. Het is namelijk heel fijn om jezelf te omringen met spullen waar je gelukkig van wordt. Daarom vind ik het ook helemaal niet erg om iets duurdere items te kopen, die ik echt waardeer. Zoals een mooie bank of een fijne lamp.

Tips om te ontspullen

  1. Ga je verhuizen? Begin dan al met opruimen voordat je gaat inpakken. Het is zo veel fijner om alleen de spullen mee te nemen die je echt wilt houden, dan je nieuwe huis vol te hebben staan met dozen vol troepjes.
  2. Word je er gelukkig van? De vraag van Marie Kondo is heel handig tijdens het opruimen. En spullen maken niet gelukkig, herinneringen en ervaringen wel. Probeer die motivatie ook voor ogen te hebben, wanneer je niet zo veel zin meer hebt om op te ruimen.
  3. Kan je er iemand anders blij mee maken? In plaats van je af te vragen of je er zelf gelukkig van wordt, kun je jezelf ook de vraag stellen of je er misschien iemand anders blijer mee kunt maken? Bijvoorbeeld een oude camera waar je je nichtje blij mee kunt maken.
  4. Heb je alles opgeruimd en koop je iets nieuws? Dan moet er ook iets weg. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel verzameld en beter nadenkt over je aankopen.
  5. Leen of huur spullen. Veel dingen gebruik je maar zo weinig dat het niet nodig is om het aan te schaffen. Bijvoorbeeld een tent of een boormachine. Er is vast wel een vriendin, oom of tante of buurman die het aan je uit wil lenen.
  6. Verplaats niet, maar ruim echt op. Zelf doe ik dit ook heel vaak. Als er een paar dingen in de weg liggen, gooi ik het vaak in een grote doos zonder erbij na te denken. Het is dan wel netjes, maar het is niet echt opgeruimd. Zorg er voor dat je de spullen echt op de goede plek neerlegt of misschien kan het voorwerp best wel weg.
  7. Maak foto’s van herinneringen. Een leuke manier om je oude knuffels, tekeningen en andere spulletjes toch een plekje te geven, is door er foto’s van te maken. Maak bijvoorbeeld een leuk fotohoekje van al je jeugdherinneringen. Dat scheelt ook een hoop ruimte!

Naar de kringloop

De spullen die ik wegdoe, gooi ik natuurlijk niet zomaar weg. Een overbodige stofzuiger zet ik bijvoorbeeld op Marktplaats en kopjes die ik niet meer gebruik gaat naar de kringloopwinkel. Daarnaast zijn er ook speciale Facebookgroepen waar je spullen kunt verkopen of gratis weg kunt geven. Kleding die nog geschikt is om te dragen geef ik altijd weg aan een goed doel.

Opgeruimd staat netjes

Ik ben zelf al een aardig eind op weg. Op dit moment heb ik al mijn kleding en schoenen netjes gesorteerd en is ook de berging netjes. Maar het kantoor en mijn administratie is nog wel een puntje van aandacht. Hier moet ik dus nog eens goed voor gaan zitten. Daarnaast staat er nog een kast in de woonkamer met dozen vol spullen (zie punt nummer 6), die ook allemaal nog uitgezocht moeten worden. Mijn boeken heb ik al wel gesorteerd en die moeten nog een plekje krijgen. Ik ben in elk geval al blij met het resultaat tot nu toe. En ik hoop aan het einde van de maand alles op orde te hebben.

Nog meer rust in je hoofd? Lees dan eens het boek van Haemin Sunim. En zo kom je echt tot rust tijdens je vakantie.

Heb jij nog goede opruimtips?

14 reacties op “Ontspullen: zo creëer je meer ruimte in huis

  1. stefaanvivant

    Vorige week ook echt is grote kuis gehouden in mijn kleerkast en inderdaad! zoveel versleten of oude kledij dat ik weg gedaan heb! Ik werd hier ook echt gelukkig van en nog nu ik een mooie ordelijke kast zie!

    Like

  2. Een opgeruimd huis geeft absoluut rust in je hoofd! Ik merk dat ook wel aan mijzelf hoor, ik moet nodig de kledingkasten weer eens uitmesten want nu zwerft overal nog wat en dat zorgt voor zowel irritaties als onrust.

    Like

  3. Ik ben ook met de grote kuis bezig! Ik vind het vooral moeilijk om kleding weg te doen die nog goed zit en niet versleten is maar die ik niet meer draag. Liefs!

    Like

  4. DailyDazzle.nl

    Wat een fijne tips! Daar moet ik echt wat mee gaan doen maar als het gaat om kleding vind ik het zo moeilijk om dingen weg te gooien. Want ja, misschien komt het ooit nog wel eens terug in de mode, of misschien past dit weer over een tijdje als ik wat kilo’s kwijt ben, of het is inderdaad iets waar je mooie herinneringen aan hebt. Ik ben denk ik gewoon veel te gehecht aan mijn kleding, haha!

    Like

  5. Een schonen huis heeft meer inzicht en ruimt en het geeft ook rust in je hoofd… leuk tips btw…

    Like

  6. Mijn belangrijkste opruimtip is om niet handige kastjes te gaan kopen om netter op te ruimen. Het beste kun je inderdaad spullen wegdoen.

    Like

  7. Goede tips! ik heb ook bijzonder veel spulletjes maar vind het soms lastig om iets weg te doen!

    Like

  8. Een paar jaar geleden had ik bijna niets en het voelde ontzettend licht. Inmiddels zijn er weer vanzelf spullen bij gekomen, maar met een verhuizing voor de deur wil ik zeker weer terug naar minimaal eigendom!

    Like

  9. Ik heb in april lekker alles opgeruimd, wij gingen toen verhuizen, heb een hoop verkocht, weggedaan en de kledingkast uitgeruimd.

    Like

  10. Wat een goede tips zijn dit! Ik ga deze echt gebruiken zodat ik hier alles nog eens lekker kan opruimen!

    Like

  11. Maakt het je gelukkig?
    Wat een simpele zin met zoveel betekenis. Die ga ik vd week eens toepassen bij het ruimen van mijn kledingkast. Want dat is hoog nodig!

    Like

  12. Die tip van die foto’s dat vind ik pas echt een goeie! OVerigens kan ik ook nog wel een goeie tip gebruiken om al mijn oude afgedrukte foto’s (DUIZENDEN) uit te zoeken en iets mee te doen. 20% van onze zolder bestaat uit oude foto’s. Way too much!

    Like

  13. infomiratellsnl

    Ik hou van ontspullen, geeft me zo´n rustig gevoel!

    Like

  14. Ik heb de neiging om te verplaatsen… ik heb wel gemerkt dat iets wegdoen veel makkelijker is als je er een goede bestemming voor hebt.

    Like

Plaats een reactie