Reistips

Tips en tricks | Reizen met alleen handbagage

Sinds vorig jaar reis ik alleen nog maar met handbagage en oh wat is dat fijn! Ik was eerst altijd bang om niet alles bij me te hebben, dus sleepte ik een grote koffer mee met daarin veel te veel spullen. Vaak gebruikte ik maar de helft. Daarnaast is het slepen met zo’n grote koffer in de bloedhitte of het openbaar vervoer niet zo ideaal. Heerlijk dus om weinig mee te nemen en na de landing meteen al je spullen te hebben.

Nu heb ik afgelopen jaar alleen maar binnen Europa gereisd, waardoor reizen met ruimbagage gelijk een stuk duurder wordt met de lowbudget luchtvaartmaatschappijen. Voor korte tripjes van ongeveer een week, kun je je prima redden met alleen handbagage. Je kunt bij de meeste luchtvaartmaatschappijen een kleine trolley meenemen van max. 10 kilo. Het verschilt per aanbieder wat de precieze afmetingen zijn. Let hier goed op, want als je koffer te groot of te zwaar is, moet je betalen om hem mee te nemen.

Tijdens mijn laatste reis wilde ik graag een keer zonder trolley reizen, maar alleen met een rugzak. Met alleen een rugtas ben je heel mobiel en kun je makkelijk van de ene plaats naar de andere plaats reizen. Het was een rugtas voor dagtrips (best klein), dus ik moest passen en meten om alles mee te nemen. Wat nam ik allemaal mee op reis?

Een schoudertasje

Ik zorg er altijd voor dat ik een klein schoudertasje bij me heb met hierin de belangrijkste dingen. Mijn paspoort, portemonnee, telefoon en de belangrijkste reispapieren. Hierdoor heb ik mijn paspoort en boardingpass altijd bij de hand en weet ik zeker dat ik het nog steeds bij me heb. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je geen extra tasjes hebben, daarom zorg ik er altijd voor dat het in mijn handbagage past voor als ik het vliegtuig instap.

Telefoon & camera

Hoe graag ik ook een laptop zou willen meenemen, het is niet handig. Een laptop zorgt al snel voor extra gewicht en neemt ruimte in in de koffer, die ik eigenlijk niet heb. Daarom laat ik mijn laptop altijd thuis en neem ik mijn telefoon en spiegelreflex camera mee om foto’s te maken. Ik ben een paar keer alleen met mijn mobiel op pad geweest, maar achteraf baalde ik altijd dat ik de foto’s niet in een hoge resolutie had. Daarom gaat de spiegelreflexcamera nu standaard mee. Zorg ervoor dat je je elektronica (telefoon, camera, tablet, laptop) bovenaan je koffer legt. Deze moet je er namelijk uit halen bij de bagagecontrole.

Vloeistoffen

In mijn grote koffer  voor in het ruim zou ik gewoon een fles shampoo meenemen die ik normaal gebruik. Maar bij het meenemen van alleen handbagage moet je goed letten op welke vloeistoffen je meeneemt. De verpakking van je shampoo of zeep mag maximaal 100 ml zijn. Je mag maximaal 1 liter aan vloeistof meenemen, dus mag je maximaal 10 flesjes bij je hebben. Onder vloeistoffen horen ook crèmes, tandpasta, mascara) Ik heb kleine lege flesjes gekocht bij de Hema die ik vul met mijn eigen shampoo. Deze moet je in een doorzichtig zakje meenemen. Een hersluitbaar boterham zakje is hiervoor ook geschikt.

Een eigen waterflesje

Water kopen op de luchthaven of in het vliegtuig vind ik altijd verschrikkelijk duur, dus neem ik gewoon een flesje mee. Voor de bagagecontrole zorg ik er voor dat ik hem leeg heb en later vul ik het flesje weer bij één van de toiletten. Zo heb ik altijd water bij me voor onderweg.

Rol je kleding op!

Door je kleding op te rollen, kun je heel wat ruimte besparen. En je kleding kreukt minder! Vaak neem ik voor korte trips maar 1 broek mee, die ik aandoe in het vliegtuig. Daarop heb ik dan verschillende shirtjes. Ook zorg ik er voor dat ik nog wat ruimte overheb, zodat ik leuke souvenirtjes mee kan nemen. Ook neem ik meestal 1 paar slippers mee, naast wandelschoenen die ik in het vliegtuig aan doe.

Wees kieskeurig

Neem alleen het hoognodige mee. Hierdoor bespaar je veel ruimte in je handbagage. Zoals ik net al vertelde ben ik heel selectief met de kleding die ik meeneem. Maar ook met je andere spullen moet je keuzes maken. Niet alles past in je koffer of tas. Een föhn kun je bijvoorbeeld best thuislaten. En heb je echt al die beautyproducten of boeken nodig? Als je in een hotel slaapt hebben ze meestal shampoo, douchegel en handdoeken. Dit scheelt enorm veel ruimte in je koffer!

Reis jij vaak met alleen handbagage?

3 reacties op “Tips en tricks | Reizen met alleen handbagage

 1. hetlevenvanstephanie

  Ik reis ook vaak enkel met handbagage… Dan gebruik ik tenminste al de kleding die ik meeneem. In een grote koffer stop ik altijd te veel spullen 😉

  Like

 2. alovelyadventurenl

  Ja wij reizen heel vaak met alleen handbagage. Zo handig en je begrijpt soms niet hoeveel je eigenlijk toch mee kan nemen in zo’n klein koffertje. Leuk artikel!

  Like

 3. Wat gaaf! Het lijkt me super tof om op deze manier een keer te gaan reizen en die zware koffer thuis te laten. Oh en dat van je kleding oprollen wil ik ook nog een keer proberen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: