Travel guide

5 dingen in Istanbul die je niet mag missen

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik in Istanbul was, maar ik zou zo weer op reis gaan. Er is super veel te zien in deze stad en kan genoeg dingen opnoemen die je niet mag missen wanneer je de stad bezoekt. Vandaag deel ik 5 bezienswaardigheden die je écht gezien moet hebben als je in Istanbul bent.

Istanbull-1-4Istanbul-25

1. Hagia Sofia

Eén van de meest bijzondere gebouwen in Istanbul is de Hagia Sofia. Deze Byzantijnse kathedraal was eeuwenlang de grootste van de wereld. Toen Istanbul in 1453 door de Ottomanen veroverd werd, is hier een moskee van gemaakt. Nu is het een museum en zijn beide invloeden terug te vinden in het gebouw. Wil je niet lang in de rij staan, ga dan ’s ochtendsvroeg om 9.00 uur.

Istanbul-3Istanbul-5

2. Basilica Cisterne

Vlak bij de Hagia Sofia ligt het ondergrondse waterreservoir uit de 6e eeuw, de Basilica Cisterne. Boven de grond zie er niet veel van, dus je zou het snel voorbij lopen. Het reservoir wordt ondersteund door wel 336 zuilen die afkomstig zijn uit Griekse en Romeinse tempels. Door de lichten naast de pilaren is er een hele mooie sfeer. Misschien ken je het wel van het boek Inferno van Dan Brown. Ik vond het in elk geval super gaaf dat ik wist hoe het er in het echt uit zag!

Istanbul-39.jpg

3. Sultan Ahmet moskee 

Van de honderden moskeeën die Istanbul telt, is de Sultan Ahmet moskee (De Blauwe moskee) één die je niet moet overslaan. Deze gigantische moskee met wel 6 minaretten zie je al van ver. Bezoekers mogen de moskee van binnen bekijken buiten de gebedstijden om. In de avond is de moskee omringt door allerlei lichten, waardoor het er sprookjesachtig uitziet.

Istanbul-47.jpgIstanbul-64

4. Topkapıpaleis

Het Topkapıpaleis is één van de rijkste gebouwen van Istanbul. Dit was vroeger het paleis van de Osmaanse Sultan Mehmet II en zowel de binnenkant als de buitenkant is rijk versierd. Het paleis ligt op de kruising van de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara én heeft uitzicht op de Bosporus. Je kunt hier oude schatten bewonderen en de speciale vertrekken van de harem van de sultan bekijken.

Istanbul-17

5. Galatatoren

In de wijk Beyoğlu aan de noordkant van de Gouden Hoorn, vind je de Galatatoren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. De toren is in 1348 gebouwd en staat op een heuvel. Neem je camera dus mee voor mooie panoramafoto’s!

Ben jij wel eens in Istanbul geweest?

1 reactie op “5 dingen in Istanbul die je niet mag missen

  1. Wat leuk dat je ook verteld over de geschiedenis van de gebouwen! Ik ben drie jaar geleden naar Istanbul geweest, maar vond het buiten de wijk Sultanahmet om eigenlijk niet zo’n leuke stad.. De Galatatoren kende ik nog niet trouwens, dat lijkt me wel heel gaaf om te zien!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: