Travel guide

City guide | Istanbul

Istanbul is een mega grote stad met bijna net zoveel inwoners als in Nederland. Je kunt er genieten van heerlijk Turks eten, bezienswaardigheden bezoeken of een boottour maken op de Bosporus. In deze city guide vertel ik je vooral veel praktische informatie voor je trip naar Istanbul (Turkije).

Istanbul-15Istanbul-114

Overnachten in Istanbul

In Istanbul heb je een ruime keuze aan hostels en hotels. Ik heb tijdens mijn reizen in verschillende hotels en hostels geslapen. Wel overnachtte ik altijd in de wijk Fatih waar je de meeste historische bezienswaardigheden vindt. In de wijk Beyoğlu aan de overkant van de Gouden Hoorn kun je ook goede overnachtingsmogelijkheden vinden. In deze buurt vind je vooral winkels en uitgaansmogelijkheden.

Hotel Sultan’s Inn | Een fijn hotel in de wijk Fatih met een tof dakterras met uitzicht op de stad. De gemiddelde prijs is 30 euro per nacht.

Hotel Armada| Dit hotel ligt aan de rand van de wijk Fatih en je bent binnen enkele minuten bij de Zee van Marmara. Het is hiervandaan dus iets verder lopen naar het centrum/tram. Je heb hier een uitgebreid ontbijtbuffet. De gemiddelde prijs per nacht is 72 euro.

Muyan Suites | Dit hotel ligt ook in het centrum van Istanbul. De kamers zien er luxe uit en je kunt bijvoorbeeld ook ontbijt op bed bestellen. De gemiddelde prijs per nacht is 60 euro.

Wijken van Istanbul

De leukste wijk van Istanbul is Fatih (Sultan Ahmed gedeelte), waar je de meeste bezienswaardigheden vindt. In dit historische gedeelte is alles op loopafstand en vind je de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapıpaleis.

Aan de overkant van de Gouden Hoorn ligt de wijk Beyoğlu waar je kunt shoppen en uitgaan. In de grote winkelstraat Istikal Cadessi vind je de meeste winkels. Ook kun je een leuk trammetje nemen die door de hele winkelstraat rijdt naar het Taksimplein.

Het oostelijke gedeelte van Istanbul ligt aan de andere kant van de rivier de Bosporus. In de wijken Üsküdar en Kadiköy kom je een stuk minder toeristen tegen en kun je genieten van restaurantjes, barretjes en het rustigere leven.

Istanbul-4-2Istanbul-58

Bezienswaardigheden in Istanbul

In Istanbul vind je een heleboel leuke en bijzondere bezienswaardigheden. In dit artikel vertelde ik al over vijf dingen die je écht moet zien. Zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, het Topkapıpaleis, de Basilica Cistern en de Galatatoren. Daarnaast kun je nog meer bekijken:

De Grote Bazaar | In deze overdekte markt vind je wel meer dan 1000 kleine winkeltjes met typisch Turkse dingen.

De Süleymaniye-moskee | In Istanbul vind je honderden grotere en kleinere moskeeën. De Süleymaniye-moskee is zeker het bezoeken waard en ligt op één van de zeven heuvels van Istanbul.

Hagia Irene | Naast de Hagia Sophia vind je de kleinere kerk de Hagia Irene. Tegenwoordig is het een museum en worden er soms muziek tentoonstellingen gegeven.

Hippodroom | Van het wagenrenpark dat in de Romeinse tijd gebruikt werd, is nog maar weinig over. Alleen de twee obelisken staan er nog. Je vindt op het plein naast de Blauwe Moskee.

Muren van Constantinopel | Aan de westkant van de stad staan nog resten van de oude stadmuren van Constantinopel.

Vaccinaties voor Turkije

In principe zijn inentingen voor Turkije niet per se nodig, maar mocht je langer blijven of ook naar het binnenland gaan. Dan zijn de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A en B aan te raden. Lees de actuele informatie op de website van de ggd. Mocht je veel reizen dan heb je ze in elk geval alvast voor de andere reizen. In Turkije vind je overal wel een apotheek waar je de basic dingen kunt halen.

Visum Turkije

Om naar Turkije te gaan heb je een elektronisch visum nodig. Deze kun je aanschaffen op de officiële website voor ongeveer 20 euro en je ontvangt hem direct. De website is vrij makkelijk te begrijpen en eigenlijk spreekt alles voor zich. Er zijn veel websites met tussenpersonen die een visum voor je kunnen aanvragen, maar dit is duurder en eigenlijk helemaal niet nodig.

Betalen in Turkije

In Turkije is de munteenheid de Turkse Lira, dit is ook het gangbare betaalmiddel. Je kunt in grotere steden, zoals Istanbul ook met je bankpas betalen. Zelf vond ik het handiger om cash geld bij mij te hebben, dit pinde ik op het vliegveld of bij een bankautomaat. Over het algemeen is het goedkoper in Turkije en betaal je in Lira’s wat je normaal in Euro’s zou betalen. Eén euro is ongeveer vier Turkse Lira. Het geven van een fooi hoeft niet per se in Turkije, maar het is wel netjes om te doen. Vooral als je tevreden bent met de maaltijd en de service.

Istanbul-7

Transport naar Istanbul

In Istanbul vind je twee verschillende vliegvelden. Het grote Istanbul Atatürk vliegveld en het kleinere Istanbul Sabiha Gökcen vliegveld in het oostelijke deel van de stad. Ik heb via beide vliegvelden gevlogen en het is vrij makkelijk om vanuit het vliegveld naar het centrum van Istanbul te gaan.

Istanbul Atatürk vliegveld > Het centrum van Istanbul

Vanaf het vliegveld Atatürk is het vrij simpel om met het openbaarvervoer naar het centrum van Istanbul (Sultanahmet) te gaan. Bij het vliegveld neem je de metro M1 richting Aksaray. Je kunt bij de halte Zeytinburnu overstappen op de tram T1.

Ik ben ook wel eens midden in de nacht aangekomen en kon toen niet met het openbaar vervoer. De busservice Havataş rijdt wel, maar die brengt je naar Taksim. Een kaartje kost zo’n 11 lira. Ik nam toen een taxi naar het centrum , dit kost zo’n 45 lira. Ik moest toen in de kleine straatjes van het centrum zijn en ik wist de weg nog beter dan de taxichauffeur 😉 Mocht je de taxi nemen dan is het wel belangrijk dat de chauffeur de teller aanzet, anders betaal je gauw te veel.

Istanbul Sabiha Gökcen vliegveld > Het centrum van Istanbul

Je kunt met de bus, boot en tram vanaf het vliegveld Sabiha Gökcen naar het centrum van Istanbul, maar het is veel makkelijker om de Havataş bus te nemen. Je koopt een kaartje in de bus voor 14 lira en je stapt uit bij Taksim of bij Kadıköy. Vanaf hier kun je dan de tram pakken naar het centrum. Bij de halte Gülhane of Sultanahmet stap je uit voor de Hagia Sophia of de Sultan Ahmet moskee.

Transport in Istanbul

Het openbaar vervoer in de stad is goed geregeld en je kunt bijna overal komen met de tram. Je kunt een speciale Istanbulkaart kopen voor ongeveer 6 Lira waarmee je makkelijker en goedkoper reist. Dit is te vergelijken met de Nederlandse ov-kaart. Het is handig om een kaart te hebben van de tram/metro, deze vind je hier. Ook kun je met de veerboot de oversteek maken naar het Aziatische gedeelte van Istanbul.

Istanbul-6-2.jpg

De cultuur

Over het algemeen waren de mensen in Istanbul vriendelijk. Niet iedereen spreekt Engels, maar met een paar Turkse woorden kom je ook al ver, zoals merhaba (hallo) en teşekkür ederim (bedankt). De mensen in Turkije zijn wat bescheidener dan in Nederland. De stad Istanbul is wel heel internationaal en je vindt hier toeristen uit alle streken van de wereld. Ook kun je op straat vrouwen vinden die volledig zijn bedekt of in een shorts met een topje lopen. Wel moet je er op letten dat niet alle kleding is toegestaan wanneer je bijvoorbeeld een moskee bezoekt. Er zijn regels voor zowel mannen en vrouwen, zo mag bij mannen de broek niet te kort zijn en moeten vrouwen hun haar bedekken. Bij de Blauwe Moskee hebben ze voor toeristen speciale kleding die je kunt aan doen voor je bezoek.

Istanbul-92.jpg

Dagtrips vanuit Istanbul

De prinseneilanden | In de Zee van Marmara vind je 9 prachtige eilanden waar je geen auto’s hebt. Hier verder vroeger prinsen heen verbannen, maar tegenwoordig wonen er vooral rijke mensen en kun je wandelen over het eiland of relaxen aan het water.

De Zwarte Zee | Een uur (anderhalf uur met het ov) vanaf Istanbul vind je de Zwarte Zee. Ook hier kun je genieten van de zon en het strand. Let er wel op dat je niet zomaar toegang hebt tot het strand, je moet hiervoor betalen. Ik ben uiteindelijk naar een strandclub gegaan die iets luxer was.

Bursa | Vanuit Istanbul kun je met de boot de Zee van Marmara oversteken naar het stadje Bursa. Het is hier een stuk minder toeristisch en je kunt genieten van de cultuur en de bergen.

Ben jij wel eens in Istanbul geweest?

9 reacties op “City guide | Istanbul

 1. Wauw, wat een prachtige foto zeg! Schitterend met die fonteinen!

  Like

 2. Gaaf! Handige tips ook. Ik ben wel een keer in Turkije geweest, maar nog niet in Instanbul, het staat wel op mijn lijstje, dus in de toekomst wil ik daar zeker een keer naartoe, nu helemaal. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een heerlijke cityguide. Istanbul staat nog hoog op mijn verlanglijstje. Ik ga deze tips onthouden!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wauw, wat ziet dat er mooi uit daar in Istanbul! Veel handige informatie ook.

  Like

 5. Ziet er heel mooi uit nog nooit geweest maar wie weet komt dat nog wel is

  Like

 6. Wat een fijne overzichtelijke site is dit toch. Gaaf geschreven.

  Like

 7. Lijkt mij een topstad! Zou er graag eens heen gaan.. bedankt voor de tips!

  Like

 8. Handige informatie en het ziet er daar prachtig uit. Toch ook maar op mijn lijstje zetten. 🙂

  Like

 9. Wat leuk hoe uitgebreid je alles verteld. Alleen weet ik niet of ik zelf naar Istanbul zou gaan vanwege m’n seksualiteit. Ook al is het heel mooi om daar een keer te zijn geweest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: