Travel guide

Rondreis Andalusië | Dit kun je doen in Cordoba

Vorige week vertelde ik jullie over het prachtige stadje Ronda in Andalusië. Deze week neem ik jullie mee naar de nog best onbekende stad Cordoba. We zijn hier twee dagen geweest en in dit artikel deel ik de leukste bezienswaardigheden.

Cordoba is een stad in Andalusië en heeft een rijke geschiedenis. De stad is gebouwd door de Romeinen en was later de hoofdstad van het Moorse rijk. In die tijd zijn er veel islamitische gebouwen neergezet, zoals de Mezquita. Daarnaast vind je er ook de typische witte huizen, versierd met bloempotten. De stad is een stuk rustiger dan andere steden in Andalusië, omdat er geen vliegveld in de buurt is.

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-16Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-12

1. Alcazar de los Reyes Cristianos

We kwamen in de middag aan in Cordoba en verkenden de stad door een rondje langs de rivier Guadalquivir. Al snel kwamen we uit bij het paleis Alcazar de los Reyes Cristianos. Dit paleis heeft prachtige tuinen en je kunt je hier wel een poosje vermaken. Vooral de grote vijver in het midden van de tuin zag er mooi uit. Je kon ook nog een toren beklimmen, vanwaar je uitzicht had op de Romeinse brug en de stad.

Je kunt bij het Alcazar een combo-ticket kopen, zodat je met korting bij meerdere musea naar binnen kunt.

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-2

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-25

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-27Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-26

2. Mezquita

Een bezienswaardigheid die je echt niet mag overslaan in Cordoba is de grote Mezquita (moskee) van Cordoba. Het binnenplein met sinaasappelbomen en de klokkentoren zag er prachtig uit. Maar ook de binnenkant van de Mezquita is heel bijzonder. De moskee werd in de 8e eeuw gebouwd, maar veranderde in 1236 in een kathedraal. Zo’n 200 jaar later werd er midden in de gebedsruimte een kathedraal gebouwd. Hierdoor krijg je een bijzondere combinatie.

Je kunt gratis naar binnen tussen 8:30 en 9:30 uur. Rond 9:20 uur beginnen de ‘bewakers’ iedereen al naar buiten te sturen, dus zorg dat je op tijd bent!

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-24Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-34

3. Klokkentoren

Voor €2 kun je de klokkentoren van de Mezquita beklimmen. Koop hiervoor je kaartjes op tijd, want er is een strak tijdsschema. Elk half uur mag er een groep naar boven en wij mochten pas om 11 uur de toren op. Een half uur is een prima tijd om naar boven te klimmen en van het uitzicht te genieten. Vanaf hier zie je pas hoe wit alle huizen in Cordoba zijn.

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-31

4. De Romeinse brug

Vlak achter de Mezquita ligt een oude Romeinse brug die over de rivier Guadalquivir loopt. Eeuwenlang was dit de enige brug die toegang tot de stad gaf. Ook ’s avonds kun je over de brug wandelen en heb je vanaf de oever een mooi uitzicht.

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-20

5. Oude synagoge

In de Joodse wijk La Juderia in Cordoba vind je één van de weinige synagogen in Spanje. De synagoge werd in 1315 gebouwd in een bijzondere stijl. Het gebouw zelf is vrij klein, maar de details van de versieringen zijn mooi om te bekijken.

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-19

6. Moorse baden

Vlakbij het Alcazar liggen oude Moorse baden. Dit waren de grootste van de stad. In de Moorse tijd was het belangrijk om je lichaam goed schoon te houden. Er waren een aantal kamers met verschillende temperaturen. Er is helaas niet zoveel meer over van deze baden, maar in Cordoba vind je Hammam Andalous waar je kunt baden. Later meer over onze ervaringen.

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-37Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-38

7. Bloemenstraat

Eén van de bekendste straten in Cordoba is de Calleja de las Flores. Deze straat ligt vlak bij de Mezquita tussen alle restaurantjes en winkeltjes. Als je tot het einde van de straat loopt, kun je achter je de klokkentoren zien. De straatjes in Cordoba zijn sowieso leuk om door heen te wandelen. Vaak kom je verborgen patio’s tegen.

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-23

Overnachten in Cordoba

Tijdens ons verblijf in Cordoba overnachtten we in Hotel Maestre. Hier hadden we een kamer met uitzicht op een patio. Het hotel was comfortabel, goedkoop en lag aan de rand van het historische centrum. Hierdoor waren we snel bij alle bezienswaardigheden.

Rondreis Andalusië bezienswaardigheden Cordoba-22

Achter ons hotel lag het leuke plein Plaze del Toro. Hier vind je ook het Museo Romero de Torres. Een ander voordeel van het hotel was dat het vlak naast een bushalte lag. Van en naar het treinstation reizen was hierdoor heel makkelijk.

Wil je meer lezen over Andalusië?

Hier lees je alles over de kustplaats Malaga.

Ronda mag je echt niet overslaan tijdens een bezoek aan Zuid-Spanje.

8 reacties op “Rondreis Andalusië | Dit kun je doen in Cordoba

  1. hellogeekyworld

    Wat lijkt me dit een heerlijke plek en wat heb je ontzettend mooie foto’s gemaakt 🙂

    Like

  2. Wat ziet het er allemaal prachtig uit zeg. De dingen die jij hebt laten zien zouden ook absoluut de dingen zijn die ik zou willen bezoeken. Voor zover ik dat van de foto’s kan beoordelen vindt ik Alcazar de los Reyes Cristianos het mooiste.

    Like

  3. Heel mooi! Krijg zin in vakantie. Lekker warm, zon en zweten

    Like

  4. Wat een mooie plaats de fotos zijn echt geweldig moet er echt een keertje heen zeker na deze blog

    Like

  5. Dit is echt prachtig! Dit ga ik op mijn bucketlist zetten denk ik!

    Geliked door 1 persoon

  6. Wauw dit ziet er echt heel mooi uit!

    Like

  7. Oh heelrijk, Nu het buiten kouder en grouwer wordt krijg ik ook spontaan zin in zo’n leuke trip! leuk om te lezen en zien!

    Like

  8. Oh wat prachtig! Cordoba staat al een hele tijd op mijn verlanglijstje, samen met Sevilla en Bilbao.

    Like

Plaats een reactie