Fotografie Reistips

Zo maak je de mooiste foto’s op reis met je smartphone

foto's maken smartphone

Op reis maak ik graag foto’s met mijn spiegelreflex, maar soms is zo’n grote camera helemaal niet handig. Bijvoorbeeld tijdens een dagje naar het strand of als je gaat shoppen met vriendinnen. Hoewel een spiegelreflex meer mogelijkheden heeft, kun je ook prima je smartphone meenemen. In dit artikel deel ik een aantal tips over hoe je ook met je smartphone hele mooie foto’s kunt maken.

1. Zorg voor een smartphone met een goede camera

Als je regelmatig foto’s met je smartphone maakt, is het een must om een goede camera op je telefoon te hebben. Hier heb ik op gelet toen ik mijn huidige telefoon kocht, de Samsung Galaxy A5. Inmiddels is mijn telefoon al weer een paar jaar oud en ben ik aan het kijken naar een nieuwe, waaronder deze Samsung Galaxy S9. De Samsung Galaxy S9 is namelijk een goede optie voor reisfoto’s. De camera heeft twee diagfragma’s, wat betekent dat je zowel in lichte situaties als in donkere ruimtes goede foto’s kunt maken. Én de telefoon is heel handig voor op reis, want je kunt met de camera van de Samsung Galaxy S9 ook live informatieborden of verkeersborden vertalen.

2. Fotografeer horizontaal

We zijn inmiddels zo gewend om met onze smartphone ‘staand’ te fotograferen, dat je dit ook al gauw op vakantie doet. Draai je camera naar de horizontale stand en maak liggende foto’s. Hier komen landschappen bijvoorbeeld mooier in uit en voor het maken van een fotoalbum kan het handig zijn om horizontale foto’s te hebben.

3. Maak een panoramafoto

Eén van de leuke dingen die je met een smartphone kunt doen, is het maken van een panoramafoto. Ga stabiel op een punt staan en beweeg de telefoon in een vloeiende beweging. Hiermee kun je een landschap mooi in beeld brengen, maar je kunt het ook gebruiken voor straatfotografie.

4. Gebruik de HDR-functie

Op veel smartphones zit ook een HDR-functie. Dit is vooral handig wanneer je hele donkere of lichte vlakken (witte lucht) hebt in je foto. De camera maakt dan eigenlijk drie foto’s en voegt deze samen. Zorg er wel voor dat je je telefoon stil houdt tijdens het fotograferen.

5. Fotografeer ook details

Met je smartphone kun je ook scherptediepte creëren. Als je een detail fotografeert, gebruik dan niet de zoom, maar loop gewoon dichter naar je onderwerp toe. Hierdoor krijgen je foto’s een een betere kwaliteit.

6. Schone lens

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar tijdens een reis én in het dagelijks leven komt je mobiel overal. In je broekzak, in je tas of je vingers raken de lens aan. Maak de lens daarom schoon met een doekje, zodat je lens helemaal helder is wanneer je foto’s gaat maken.

7. Bewerk je foto’s met een app

Het handige van smartphonefoto’s is dat je de foto’s direct al kunt bewerken en online kunt zetten op bijvoorbeeld Instagram. Er zijn verschillende apps waarmee je je foto’s goed kunt bewerken. Mijn favorieten zijn Snapseed, VSCO en de app Instagram zelf. Ook kun je met je vakantiefoto’s een fotoboek maken of je foto’s afdrukken en aan de muur hangen.

Hoe maak jij je foto’s tijdens een vakantie?

Dit artikel is tot stand gekomen met een samenwerking.

1 reactie op “Zo maak je de mooiste foto’s op reis met je smartphone

  1. spaansbenauwdjolien

    Handige tips, dankjewel!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: