Lifestyle

Hoe plastic-vrij ben jij? + 7 tips om plastic te minderen

Plastic zakjes, rietjes of een wegwerpbeker op het station? Plastic is overal. Ook kun je bij de supermarkt bijna geen producten zonder plastic vinden. Deze maand ga ik kijken of het ook anders kan en mijn plastic-gebruik eens flink terug schroeven. Ik ga op plastic dieet. Doe je mee?

Waarom op plastic dieet?

Je kent misschien de foto’s en video’s wel met de bergen plastic op het strand of in de zee. Of foto’s die laten zien dat er plastic gevonden wordt in vogels en vissen. Zonde, want onze natuur is zo mooi. Nu weet ik ook dat ik dit probleem nooit in m’n eentje ga oplossen, maar elk beetje helpt mee. En door bewuster om te gaan met plastic (en ander afval), inspireer ik misschien weer anderen.

In september was ik bij de Kick off van het Plasticdieet bij BlueCity Lab, in Rotterdam. Hier werd ik meer geïnspireerd om meer over plastic na te denken. Plastic zit soms zo verweven in ons dagelijks leven dat je het niet eens door hebt dat je zoveel gebruikt. Pas toen in de afgelopen jaren plastic ging scheiden van de rest van het afval, kwam ik er achter hoeveel plastic ik weggooi. Dat ga ik deze maand dus anders doen.

Wat ga ik deze maand doen?

 • Het eerste punt op mijn lijstje zijn het gebruik van plastic flesjes verminderen. Ik heb laatst al een Dopper aangeschaft, dus voor water heb ik geen aparte flesjes meer nodig. Ik drink ook wel graag smoothies, maar die zal ik deze maand zelf maken of niet drinken. Het lijkt misschien heel simpel, maar als niemand in Nederland meer losse plastic flesjes gebruikt, kunnen we wel 6,7 miljoen kilo plastic per jaar besparen.
 • Op werk drink ik nog wel eens koffie uit de automaat en mijn voornemen is om in elk geval geen plastic dekseltjes meer te gebruiken. Ik ga ook kijken of ik een eigen beker mee kan nemen naar kantoor, want de papieren bekers hebben ook een plastic laagje. Er zijn gelukkig al houten roerstaafjes, dus dat is al een goed alternatief voor plastic staafjes.
 • Minder plastic meenemen uit de supermarkt. Sinds september probeer ik hier al veel meer op te letten en gaat er nu standaard een tas mee naar de supermarkt. Maar als ik kijk naar de hoeveelheid plastic die weggooi van het eten dat ik koop, is dat best heel veel. Zo zit veel groente in plastic en ook verse pasta en vegetarische burgers zitten altijd in plastic. Ik heb een aantal katoenen tasjes voor groenten, maar voor de overige producten moet ik nog een goede oplossing voor vinden. Het is tijd-technisch niet heel ideaal om alles zelf te maken of naar een verpakkingsvrije supermarkt te gaan, maar ik kan in elk geval minderen.
 • Minder plastic kopen in het algemeen. Bij heel veel producten die we kopen zit meestal wel plastic of is in plastic verpakt. Best zonde, want die plastic verpakking gooi je meestal gelijk weg. Als ik wat nieuws koop ga ik dus eerst kijken voor plastic-vrije alternatieven. Er zijn bijvoorbeeld bamboe-tandenborstels of herbruikbare wattenschijfjes. Qua badspullen maak ik nu eerst alles op, voordat ik iets nieuws koop.

lush shampoobar plastic-vrij.jpg

Shampoo van Lush zonder verpakking

7 handige tips om plastic te verminderen

 1. Neem een eigen (linnen) tas mee naar de supermarkt of winkel en zorg er voor dat deze standaard in je tas of fietstas zit. Dan sta je in de winkel nooit zonder tasje en kun je alles meenemen.
 2. Koop lokaal of in bulk in zonder verpakking. In Rotterdam vind je bijvoorbeeld de winkel Gimsel, waar ze verpakkingsvrije producten verkopen. Deze producten kun je bewaren in glazen potten. Ook kun je bij de lokale groenteboer of markt vaak terecht voor groenten en fruit zonder plastic er omheen. Er zijn speciale herbruikbare stoffen zakjes voor groenten en fruit.
 3. Gebruik geen plastic rietjes meer, maar bijvoorbeeld een roestvrijstalen of bamboe variant. Of drink gewoon uit een beker
 4. Neem een herbruikbaar flesje mee. Dit bespaart veel plastic flesjes per jaar en daarnaast is het ook gezonder.
 5. Gebruik een eigen koffiebeker. Voor onderweg misschien wat onhandig, maar op kantoor zeker goed te doen. Het plastic wat gebruikt wordt voor koffiebekers en deksels is vaak van slechte kwaliteit en is lastig om te recyclen. Daarom is een eigen mok een veel beter alternatief. En wie weet krijg je je collega’s ook wel zover 😉
 6. Bewaar overig eten in een bakje, in plaats van plastic folie of aluminiumfolie. Ook zijn er speciale foodwraps, zodat je hier je lunch in mee kunt nemen. En voor aangesneden groente en fruit zijn er speciale huggers, waarmee je het kunt bedekken.
 7. Koop producten zonder microplastics. Dit is er eentje waarin nog uitgebreider op in zal gaan in een ander artikel, maar ik wilde hem toch al even noemen. In veel producten zoals tandpasta, shampoo of cosmetica zitten hele kleine stukjes plastic. Die spoelen zo door het afvoerputje heen en komen hierdoor uiteindelijk in zee terecht. Wil je producten kopen zonder microplastic? Let er dan op dat er geen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon in het product zit. Lush heeft bijvoorbeeld een aantal goede alternatieven, maar zo zijn er nog meer merken.

Een aantal van deze tips zijn makkelijk toe te passen in mijn dagelijkse leven en over andere punten zal ik iets meer na moeten denken. Mijn uitdaging ligt vooral in het minder kopen van producten die met plastic verpakt zijn. Zo eet ik regelmatig vegetarische burgers of andere producten en die zitten vrijwel altijd in een plastic doosje. Ik ga deze maand dus eens kijken wat hiervoor de alternatieven zijn en in april zal ik een terugblik doen hoe het van de maand gegaan is.

Waar ligt jouw grootste uitdaging? Of heb je nog meer goede tips voor het verminderen van plastic? Laat het weten in de comments! 

0 reacties op “Hoe plastic-vrij ben jij? + 7 tips om plastic te minderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: