Reisverhaal

Bestemming onbekend: Cyprus #2

Reizen zonder vooraf te weten waar je precies heen gaat? En geen idee hebt wat de hotspots zijn en waar je die kan vinden? Ik probeerde het uit!

Busjes en grenzen

Voor mijn terugreis moest ik weer terug naar Larnaca in het zuiden van Cyprus. Deze stad zou ik een dag bezoeken. Op de heenweg had ik lekker lui een taxi genomen, maar nog een keer een taxi was geen optie met mijn budget. (Tip: neem de bus, scheelt je heel veel geld) Dus ging ik vanuit Kyrenia met een busje naar Nicosia, een stadje op de grens van Noord- en Zuid-Cyprus. Hier aangekomen was er geen directe verbinding naar Larnaca. Er is namelijk een strikte grens tussen Noord en Zuid die alleen door voetgangers kan worden overgestoken.

In gebrekkig Turks legde ik uit aan een buschauffeur dat ik naar de andere kant van de grens wilde. Gelukkig begreep hij mij en hij zette me af vlak bij de grens. Het laatste gedeelte moest ik te voet afleggen. De grens vinden, is niet zo heel moeilijk in Nicosia, want die loopt dwars door de stad en dus is de kans groot dat je deze tegenkomt. Eenmaal over de grens wist ik echt niet waar ik de bus naar Larnaca kon vinden. Best spannend dus! Op goed geluk liep ik een kant op en stuitte ik nog geen tien minuten later op het busstation van Nicosia.

DSC_0496.jpg

Spontaniteit

Na het oversteken van de grens was meteen te merken dat ik in een ander gedeelte beland was. Alles was nu in het Grieks en er was nu een stoep om op te lopen. De bussen in Larnaca reden helaas niet zo vaak als in het Turkse gedeelte. Van het bussysteem werd ik niet veel wijzer, dus besloot ik maar naar het hotel te lopen. Het was best een eind, maar hierdoor kwam ik wel een heleboel leuke straatjes en gebouwen tegen. Na het droppen van mijn koffer in het hotel wandelde ik weer terug naar het centrum via een andere weg. Hier ontdekte ik nog meer interessante dingen. Zo kwam ik een fort tegen en een gezellige boulevard met veel leuke eettentjes.

DSC_0848.jpg

Wat me opvalt, is dat de mensen in Larnaca veel meer Engels spreken dan in Kyrenia. Niet zo gek, want de grens van Noord-Cyprus is pas sinds 2003 opengesteld voor toeristen. Bij het VVV ontdekte ik dat ik eigenlijk de meeste hotspots al had gezien, gewoon door rond te wandelen en zelf op ontdekking te gaan.

Tijdens een bezoekje aan de haven, sprak een man me aan en hij vroeg of ik op een boottocht wil tijdens zonsondergang. Mijn eerste gedachte hierbij was: ‘Hier heb ik geen tijd voor, ik heb nog zo veel te zien in Larnaca, ik heb maar 1 dag.’ Maar daarna bedacht ik me dat dit juist onderdeel is van op vakantie gaan. Spontaan dingen doen en genieten van de plaats en het moment. Ik hoef niet per se alle bezienswaardigheden gezien te hebben om een leuke vakantie te hebben. Juist iets onverwachts doen, kan je vakantie speciaal maken!

DSC_0743.jpg

Wat was jouw meest onverwachte moment op vakantie?

13 reacties op “Bestemming onbekend: Cyprus #2

 1. capitalmonday

  Dit klinkt wel ontzettend gaaf zeg! Wij zijn een keertje gaan dwalen in de bergen van Kos met een strand buggy. O wat was dat een avontuur!

  Like

 2. Oh wat leuk, je laten leiden door het moment zelf. Ik hou van reizen. Toen ik net afgestudeerd was ben ik met mijn man en een rugzak vertrokken. Zonder te veel te plannen en op het moment zelf op zoek te gaan naar verblijf, vervoer, uitstapjes, enz. Hemels om zo vrij te zijn! Geniet er nog van!!

  Like

  • Dank je! Ik wil nog wel een echte rondreis gaan doen naar verschillende plaatsen. Het lijkt me best spannend om niet te weten waar je morgen bent en gaat slapen, maar ook ontzettend leuk!

   Like

 3. lizlovelifenl

  Super! Griekenland ben ik al vaak geweest en de mensen, de geur en het eten. Fantastisch!! Wil er snel weer heen 🙂

  Like

 4. Wat apart hé dat Cyprus echt twee verschillende kanten heeft. En zo’n spontaan boottochtje: leuk zeg!

  Like

 5. Oh heerlijk dat klinkt fijn. Reizen, ontdekken, go with the flow. En Griekenland is prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 6. Zelf vinden ik ongepland reizen best wel eng, maar ik kan het zeker ook wel waarderen. Zo vind je juist de mooie bestemmingen. Had ik zelf toe in naar Venetïe ging.

  Like

 7. Wat leuk! En je moet op vakantie inderdaad juist spontane dingen doen!

  Geliked door 1 persoon

 8. exploristanl

  Wat leuk joh, ik ben nog nooit in Cyprus geweest, maar dat lijkt me toch wel heel leuk 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: