Lifestyle

Waarom genoeg slaap zo belangrijk is

hangmat buiten

Hoe hoog staat slapen op jouw prioriteitenlijstje? Wanneer je niet genoeg slaapt kan dit je dagelijkse leven beïnvloeden. Je bent minder productief, kunt fysiek minder en bent emotioneel minder stabiel. Als je het beste uit je dag wilt halen, dan is genoeg slaap heel belangrijk.

Vroeger kon ik gerust tot laat opblijven en ’s ochtends weer vroeg opstaan. Korte nachten van maar vijf uur waren geen uitzondering. Vaak had ik ’s avonds inspiratie en vond ik het zonde om te gaan slapen. Ik had het idee dat ik mijn tijd verspilde. Maar nu merk ik dat genoeg slapen belangrijk is en probeer ik elke nacht ongeveer 8 uur te slapen. Ik merk dat ik hierdoor dat ik de volgende dag uitgerust ben en me veel beter voel.

Meer prioriteit en aandacht aan slapen geven, is één van de beste dingen die voor jezelf kunt doen. Vaak offeren we onze slaap op om nog iets verder te werken aan dat ene verslag of om nog net een aflevering van een serie te bekijken. Maar een tekort aan slaap kan er juist voor zorgen dat je weerstand minder wordt en je lichaam vermoeider is. Alle groene smoothies en salades kunnen daar niet tegen op.

“A good laugh and a long sleep are the two best cures for anything”

Tijdens je slaap zijn verschillende fasen die elk hun eigen functie hebben. Tijdens bijvoorbeeld de diepe slaapfase herstelt je lichaam zich. Aan het einde van de nacht vind er meer droomslaap(REM-slaap) en mentale herstelling plaats. Tijdens de REM-slaap zijn je spieren ontspannen, maar zijn je hersenen druk bezig met het filteren van informatie die we niet meer nodig hebben op lange termijn. Je hersenen verwerken dus alle informatie en indrukken van de vorige dag en maken ruimte vrij voor de volgende dag.

Dit zijn de zeven redenen waarom genoeg slaap zo belangrijk is:

  1. Je kunt je beter concentreren en leert makkelijker nieuwe informatie. Hierdoor ben je productiever en efficiënter gedurende de dag.
  2. Emotioneel stabieler
  3. Minder stress
  4. Een beter immuunsysteem
  5. Je blijft beter op gewicht
  6. Meer creativiteit
  7. Een langer leven

Tijd om slapen op nummer 1 te zetten. Weltrusten!

Slaap jij genoeg?

 

0 reacties op “Waarom genoeg slaap zo belangrijk is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: