Reistips

Tips & tricks |Reizen op een budget

Veel mensen zijn verbaasd over het aantal reizen dat ik maak of dat ik nu alweer op reis ga. Reizen is toch hartstikke duur? Toch valt dat best mee als je goed zoekt. In dit artikel deel ik mijn tips om te reizen op een budget.

Bedenk wat je uit wilt geven

Voor het boeken van je reis is het handig om eerst op uit te rekenen hoeveel je precies wilt (en kunt) uitgeven aan de reis. Heb je niet zo veel budget? Dan is het handiger om een goedkopere reisbestemming uit te zoeken. Ook heeft je budget invloed op je overnachtingen en de uitstapjes die je kunt doen op reis.

Boek alles zelf

Mijn reizen boek ik altijd helemaal zelf, de vlucht, het hotel en een eventuele auto. Eerlijk gezegd heb ik weinig ervaringen met all-in vakanties, maar ik merk vaak dat ik zelf een stuk goedkoper uitkom. Ook houd ik hierdoor een goed overzicht van de uitgaven die ik maak.

Overnacht eens in een hostel

Eén van de grootste kostenposten op vakantie zijn de overnachtingen. Tijdens mijn trip in Venetië hadden we best een chique hotel geboekt midden in het centrum, maar we waren amper op de kamer. We waren natuurlijk veel te druk om alles in Venetië te bezoeken. Meestal is het hotel alleen puur voor de overnachting, dus zou je hier op kunnen besparen door een iets goedkoper hotel te boeken met wat minder luxe. Dit kan je zo 100 euro schelen op een trip.

Je kunt ook eens op Airbnb rondneuzen, om te zien of daar geen leuke en goedkope optie tussen zit. Een appartementje via Airbnb op Cyprus scheelde de helft met een normaal appartementen verhuur.

Ook kun je overwegen om eens in een hostel te overnachten. Voor mijn reis op Gran Canaria was dat een duidelijke keuze. Voor de overnachting in het hostel betaalde ik 14 euro per nacht, terwijl de gemiddelde hotelkamer op het eiland rond de 80 euro lag. Een heel groot verschil! Daarnaast is slapen in een hostel ook nog eens erg leuk.

Reis alleen met handbagage

Zeker voor een korte trip is het veel handiger om alleen met handbagage te reizen. Ik schreef hier al eerder over in een ander artikel. Met een low budget vliegtuigmaatschappij zoals Ryanair of Transavia moet je apart betalen voor je koffer in het ruim. Dit kost al gauw 20 euro per persoon en kan je zo meer dan 100 euro schelen in het jaar. Als je 3x met z’n 2’en reist. Soms is het wel fijn om een grote koffer bij je te hebben, dus het is altijd een overweging die ik maar per reis. Al is de standaard nu zonder koffer. Daarnaast wordt het meenemen van ruimbagage steeds duurder. In het afgelopen jaar is de prijs zo’n 20% gestegen.

Maak je eigen avondeten

De laatste grote kostenpost op vakanties is het eten. Elke dag bij een duur restaurantje eten kost best veel geld. Vaak hebben we dan ook gehad dat het eten best wel tegenviel. Als je overnacht in een hostel of in een appartement, kun je vrij makkelijk je eigen maaltijd klaarmaken die je in de supermarkt gekocht hebt. Voor het ontbijt gaan we meestal naar een lokale bakkerij en voor de lunch kopen we broodjes + beleg bij de supermarkt. Nu zijn we daar niet superstreng mee, want als ik een leuk tentje heb gevonden, dan wil ik daar best iets voor neerleggen.

Reis met het ov

Als ik op vakantie ben, neem ik zelden een taxi. Alleen als het echt niet anders kan. Ook ben ik geen fan van de bussen die vanaf het vliegveld vertrekken. Meestal is het veel goedkoper op de normale bus te nemen net buiten het vlieggeldterrein. Dit kan je zo €20 euro per persoon schelen.

Boek geen tours

Vaak kun je de dingen van een tour makkelijk zelf doen, in je eigen tijd, in je eigen tempo. Daarnaast ben je veel goedkoper uit als je het zelf regelt. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Zelf een bootje huren om dolfijnen te spotten is een stuk lastiger (en duurder) dan een georganiseerde tour.

Heb jij nog tips voor reizen op een budget? Ik ben benieuwd!

12 reacties op “Tips & tricks |Reizen op een budget

 1. Wat een handige tips!
  Ik ga ze zeker onthouden!
  Wij willen namelijk nog een keer reizen naar Afrika of iets….

  Like

 2. Alles zelf regelen en boeken is volgens mij ook een goede manier om de prijs laag te houden. Je betaalt dan niet voor de diensten van een ander.

  Like

 3. Handige tips! Vind het zelf ook altijd fijn om op te schrijven wat je hebt uitgegeven, het gaat altijd sneller dan je denkt. En natuurlijk niet eten/drinken bij de toeristische trekpleisters, maar wat straten verder, stuk goedkoper en vaak veel lekkerder!

  Like

 4. Wat een goede tips, dankjewel!

  Like

 5. Ik reis met 3 kids en ben afhankelijk van de schoolvakanties dus we betalen de hoofdprijs. Vind het echt irritant 😦 laatst inderdaad wel een keer een hostel gevonden waar we terecht konden, scheelde enorm.

  Like

 6. haydeedeloof

  Op reis probeer ik ook zo vaak mogelijk het openbaar vervoer te nemen. Als je op citytrip bent is er vaak een goed metro-netwerk in de stad.

  Like

 7. ipixeldiva

  Nog daargelaten dat je het zelf goedkoper kunt maken, de voorpret lijkt me ook aanzienlijk groter als je alles zelf mag regelen. 🙂

  Like

 8. Wat een fijn artikel, handige tips

  Like

 9. Handige tips! Zelf zou ik nooit in een hostel willen overnachten, maar de andere tips zijn wel handig.

  Like

 10. Handige en goede tips! Ik reis het liefst vooral met handbagage, scheelt veel tijd en geld!

  Like

 11. Wat een goeie tips! Mijn man en ik gaan in mei naar Mexico op huwelijksreis, die heeft best wat gekocht! Een volgende reis zal dus iets meer op budget zijn! 😉

  Geliked door 1 persoon

 12. Zelf dingen ondernemen en boeken is inderdaad een stuk goedkoper. Soms kom je er inderdaad niet onderuit maar dit zijn dan vaak ook wel hele gave tours. Ik vind het vaak het geld wel waard.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: