Mindstyle

Review | Ikigai Werkboek

Een poosje geleden schreef ik over het boek Ikigai: het Japanse geheim voor een gelukkig leven. Inmiddels is er ook een werkboek verschenen van Bettina Lemke. In dit artikel geef ik een review van het Ikigai Werkboek.

Wat is ikigai ook al weer?

Je ikigai is een reden van bestaan, waarvoor je ’s ochtends dus je bed uit komt. Het hebben van een ikigai zorgt voor meer geluk, tevredenheid, levenslust en het geeft betekenis aan je leven. Dit sluit overigens ook aan op de ideeën van Emily Esfahani Smith, waar ik een happtalk van bijwoonde op het Happinez festival.

Ikigai werkboek

Het boek

Het werkboek begint met een uitleg over Ikigai en wat dit precies is. Mocht je het boek ‘Ikigai’ van Frances Miralles en Hector Garcia al gelezen hebben, dan kun je dit gedeelte overslaan. Anders is het handig om je kennis op te frissen. Ook deelt de schrijfster Bettina Lemke haar eigen Ikigai.

Het tweede deel van het boek heeft praktische opdrachten, waarmee je steeds dichter bij je eigen ikigai komt. Het is je eigen zoektocht naar je ikigai. De oefeningen helpen je beter te begrijpen wat je belangrijk vind in je leven, wat je inspireert en waar je enthousiast van wordt.

“Na twintig jaar zul je meer spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan dan van je daden. Gooi de trossen los, verlaat de veilige haven. Vang de wind in je zeilen, onderzoek, droom, ontdek.” – Mark Twain

Ikigai werkboek

Praktisch handleiding

Het boek is vooral praktisch en niet zweverig. De vragen gaan over wat je leuk vindt, waar je energie uit haalt. Zo is één van de vragen: Wat waren je lievelingsbezigheden als kind? En waarom? Ook wordt er gevraagd welke doelen je dit jaar wilt behalen en waarom je dat graag wilt. Daarnaast kijk je ook naar je eigen kwaliteiten, waar je goed in bent.

Het is een praktisch boek voor als je nog niet weet wat precies je ikigai is. Toch had ik in het boek nog wat meer oefeningen willen zien. Er stond vooral veel uitleg in en ik had daardoor niet helemaal het idee dat ik echt tot de kern kwam. Voor mensen die een begrijpelijke basishandleiding willen, is dit boek prima.

Het boek is onder andere voor €12,50 euro te koop bij Bol.com.

Ikigai werkboek – door Bettina Lemke (2017), Xander.

 

0 reacties op “Review | Ikigai Werkboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: