Travel guide

Deze 10 bezienswaardigheden in Berlijn mag je niet overslaan

Berlijn wordt gezien als een alternatieve stad en je kunt hier een hoop verschillende dingen doen. Deze bezienswaardigheden moet je in elk geval gezien hebben als je naar Berlijn gaat.

Tip: Begin je route langs de bezienswaardigheden bij Alexanderplatz, een groot plein in de wijk Mitte. Vanaf hier kun je makkelijk bus 100 nemen die langs de Dom, Museum Eiland en de Brandenburger Tor gaat.

Berlijn bezienswaardigheden (7)

Fernsehturm (TV toren)

Deze 368 meter hoge TV toren is het hoogste gebouw van Berlijn. Je kunt de Fernsehturm vanuit allerlei plekken in de stad zien. In de bol van de toren kun je het uitzicht bekijken. Wil je liever een uitzicht met de toren? Breng dan een bezoek aan het panorama restaurant van het Park Inn Hotel dat er vlakbij ligt.

Berlijn bezienswaardigheden (6)

Berlijn bezienswaardigheden (9)

De Berliner Dom

Deze kathedraal is de grootste kerk in heel Berlijn. Het is één van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Je kunt voor een klein bedrag de kathedraal beklimmen en uitkijken op Museum Eiland en de TV toren.

Berlijn bezienswaardigheden (10)

Brandenburger Tor

Deze oude stadspoort staat al sinds 1788 in Berlijn en heeft sindsdien al heel wat meegemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de poort zwaar beschadigd en in 1961 werd de Branderburger Tor ingesloten door de Berlijnse muur. Na de val van de muur werd dit het symbool van de eenheid. Overdag is het natuurlijk superdruk bij deze toeristische plek, daarom is het ook leuk om ’s avonds een bezoek te brengen.

Berlijn bezienswaardigheden (3)

Berlijn bezienswaardigheden (4)

East Side Gallery

De East Side Gallery is de grootste openluchttentoonstelling van de wereld. Je vindt hier een stuk van de Berlijnse Muur van 1,3 kilometer lang. Verschillende artiesten hebben kunstwerken geschilderd op dit deel van de muur. Tijdens een wandeling kun je alle kleurrijke en soms droevige schilderingen bekijken.

Berlijn bezienswaardigheden (5)

Museum Eiland

Op dit eiland midden in de rivier staan heel veel musea. Je vindt hier de bekende musea, zoals het Bode-museum, het Pergamon museum en het Altes museum.

Berlijn bezienswaardigheden (12)

Berlijn bezienswaardigheden (13)

Mauerpark

Hoewel Berlijn veel verschillende parken heeft die een bezoek waard zijn, is het Mauerpark één van de bijzonderste. De naam verwijst naar de Berlijnse muur die hier stond. Zeker op zomerse zondagen mag je dit park niet overslaan. Je vindt hier dan een vlooienmarkt, karaoke en andere entertainment. Ook zijn hier continue graffiti-artiesten aan het werk om nieuwe kunst te maken.

Berlijn bezienswaardigheden (14)

Checkpoint Charlie

Het is best toeristisch, maar Checkpoint Charlie moet je ook gezien hebben tijdens een bezoek aan Berlijn. Hier was vroeger de scheidingslijn tussen Oost- en West-Berlijn toen de muur er nog stond.

Berlijn bezienswaardigheden (15)

Gendarmenmarkt

Vlakbij Checkpoint Charlie vind je dit prachtige plein. Het was gebouwd in de 17e eeuw en er staan drie grote gebouwen rondom het plein: de Franzözischer Dom, de Deutscher Dom en het Konzerthaus. Je kunt beide doms beklimmen.

Berlijn bezienswaardigheden (11)

Holocaust monument

Vlakbij de Brandenburger Tor vind je dit bekende monument als herdenkingspunt voor de miljoenen vermoorde Joden in Europa. Op dit plein staan meer dan 2500 betonblokken met verschillende hoogtes. Je kunt vrij tussen de blokken door lopen en onder het plein is een bezoekerscentrum.

Berlijn bezienswaardigheden (1)

Kaiser Willhelm Memorial Kerk

Veel gebouwen in Berlijn zijn herbouwd na de Tweede Wereldoorlog, maar deze kerk niet. De Kaiser Willhelm Kerk werd zwaar getroffen door bommen van de geallieerden en is nu een herdenkingsplaats voor vrede.

Wil je nog meer zien in Berlijn? Deze dingen zijn gratis te doen en te bezoeken.

9 reacties op “Deze 10 bezienswaardigheden in Berlijn mag je niet overslaan

 1. lodiblogt

  Ik was in 1989 in Berlijn en willen zo graag weer eens heen. Als ik deze foto’s zie, dan krijg ik er helemaal weer zin in. Het blijft een mooie stad.

  Like

 2. Drie jaar geleden was ik in Berlijn en volgens mij heb ik toen het meeste van je lijst wel gezien 🙂

  Like

 3. travelchecker

  Mooi overzicht, wij deden de bernauer strasse er nog bij, een rustig stukje authentieke muur.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik wil nog heeeeeel graag naar Berlijn. Nu ik deze foto’s zie moet ik toch snel maar eens gaan ;).

  Like

 5. feliceveenman

  o al die mooie plekker heb ik ook gezien! we kampeerden een eindje verder op op een camping aan het water. Het was een geweldige week

  Geliked door 1 persoon

 6. Oh wauw! Ik wil heel graag een keer naar Berlijn!!

  Like

 7. Hele prachtig stad om een keer te daar naar toe te gaan. Ik ben nog nooit geweest. Hopelijk bezoek ik daar binnenkort.

  http://dhini.nl

  Geliked door 1 persoon

 8. la la leo

  Check! Alles van je lijstje wel eens gezien. Gaaf is Mauerpark he?! Ik kan hier in de zomer echt de hele dag rondlopen. Erg gevaarlijk voor mijn portemonnee ook haha.

  Geliked door 1 persoon

 9. Leuk al je Berlijn posts!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: