Reisverhaal

Gastblog | Kirsten over Iran

Natuurlijk ben ik niet de enige die van reizen houdt. Ik lees graag andere reisverhalen van andere bloggers en het leek me leuk als verschillende bloggers iets zouden vertellen over hun favoriete plek. Deze gastblog is geschreven door Kirsten die de afgelopen twee jaar over de wereld reisde. Haar meest bijzondere bestemming was Iran.

Waarom Iran?

Sinds januari 2016 zijn mijn vriend Erick en ik op wereldreis. We zijn begonnen in het continent waar we in 2013 al eens helemaal gek op werden, namelijk Azië. Na hier bijna tien maanden te zijn geweest raakte de bankrekening leeg en besloten we naar Australië te gaan. Geen bestemming die hoog op onze bucketlist stond, maar wel een mooie mogelijkheid om weer wat geld te sparen. Dit lukte aardig en zo vertrokken we na elf maanden Australië weer naar Azië om dit gedeelte voor ons gevoel “af te sluiten”. We wilden namelijk meer zien en met meer bedoelden we het Midden-Oosten. En dus boekten we vanaf Kuala Lumpur tickets naar Iran. De reden is dat Iran nog redelijk onbekend is en we toe waren aan iets anders. Een andere cultuur en een andere wereld. Online lazen we alleen maar goede dingen over Iran en dus was de keuze snel gemaakt.

Hoogtepunt in Iran

Iran is één groot hoogtepunt van onze wereldreis en het is dus lastig om één hoogtepunt te noemen. We begonnen onze reis door Iran in de hoofdstad in Teheran. Hier huurden we een auto en in een kleine twee weken reden we 1000 kilometer naar het zuiden van het land om de reis af te sluiten in Shiraz. Overal waar we onderweg kwamen waren de mensen zo ontzettend gastvrij en vriendelijk. Nooit werden we ergens zo hartelijk ontvangen. Er werd ons regelmatig thee en fruit aangeboden en iedereen was nieuwsgierig naar ons. Met als hoogtepunt dat we in Shiraz door een aantal mensen van onze leeftijd mee werden genomen naar families om zelfgemaakte wijn te drinken (alcohol is streng verboden in Iran) en om allerlei lokale gerechten te proberen. Wat een toffe dagen waren dat. En nog steeds hebben we af en toe contact met deze mensen.

Gastblog Kirsten Iran (1)

Vrijheid met de auto

Een auto huren in Iran is nog niet echt populair. De meeste reizigers reizen met het openbaar vervoer of een privé chauffeur/gids. Hoewel dit natuurlijk ook super tof is – en heel goed te doen in Iran – is een auto huren in Iran wel echt een aanrader. Juist omdat je overal kunt stoppen waar je maar wilt en zo mensen tegen komt die vrijwel nooit toeristen zien. Ook in de grotere en de meer toeristische steden zijn de mensen super lief, maar als je onderweg zomaar ergens stops in the middle of nowhere voel je je helemaal geliefd. Als ik twee favoriete plekken moet noemen in Iran dan zijn dat Kashan – een middelgroot woestijnstadje tussen Teheran en Esfahan – en Varzaneh.

Gastblog Kirsten Iran (2)

Het echte Iran

Vanaf de chaotische – en niet zo bijzondere – hoofdstad Teheran reden we met een korte stop in het relgieuse Qom naar het woestijnstadje Kashan. Dit was dus eigenlijk onze eerste kennismaking met het echte Iran. En meteen was het precies zoals we hadden verwacht van Iran. Smalle, zandsteegjes waar amper één auto doorheen kan, lemen huisjes, prachtige moskeeën en een super knusse bazaar. Ons hotel leek wel een poppenhuis zo mooi en op het dak werden iedere avond drankje (zonder alcohol uiteraard) gedronken door toeristen en de lokale jeugd. Met af en en toe ook nog eens live-muziek.

 

Zou je nog een keer terug willen?

Ja! En het liefst zo snel mogelijk. Ik denk dat er de komende jaren veel gaat veranderen in Iran. Veel goede dingen die te maken hebben met de wetten en regels ( https://travelaar.nl/regels-iran/ ) die zijn opgelegd door de streng Islamtische overheid van Iran. Vrouwen protesteren tegen het dragen van hoofddoeken en veel jonge Iraniërs willen meer vrijheid. Deze veranderingen zijn super en dus wil ik graag snel terug om te zien hoe dit veranderd. Want ik denk dat Iran over een paar jaar compleet anders is én een stuk populairder wordt onder reizigers.

Gastblog Kirsten Iran (5)

Wishlist

Mijn wishlist groeit nog met de dag. Zelfs na een wereldreis van twee jaar. De komende vijf maanden zullen we verblijven in Italië en daarna is er nog niets gepland. Ik zou zeker graag naar Colombia en Chili willen, maar ook wil ik graag meer zien van Europa. Het is alweer een tijdje geleden dat we in Europa zijn geweest. Met name landen als Servië, Bosnië en Roemenië zou ik het graag de komende tijd willen ontdekken.

Wil je meer avonturen lezen van Kirsten? Dat kan op Travelaar. Iran lijkt mij een ontzettend gaaf land om te ontdekken! Zou jij hier een keer heen willen?

0 reacties op “Gastblog | Kirsten over Iran

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: