Reisverhaal

Een ontspannen weekend in de Ardennen

Prachtige heuvels, romantische dorpjes aan het water, een heerlijke bosrijke omgeving, je vindt het allemaal in de Ardennen. Een schitterend gebied op maar drie uur rijden vanuit Rotterdam.

Begin juli ging ik samen met mijn vriend een weekend naar de Ardennen. Het was de eerste vakantie in het buitenland, sinds de restricties vanwege corona. Eerder (in April) stond Spanje op de planning, maar dat ging uiteraard niet door. Om nu toch in een andere omgeving te zijn, maar wel een beetje dicht bij huis te blijven, kwamen we uit bij de Ardennen. Hoewel het eigenlijk vlakbij Nederland ligt, was ik er nog nooit geweest. Donderdag einde middag vertrokken we en ’s avonds kwamen we al aan op de camping.

Blog Ardennen-6
Uitzicht vanaf de trekkershut

Trekkershut in het bos

Onze uitvalsbasis in de Ardennen was in een trekkershut op camping Moulin de Bistain in Gouvy, vlakbij de grens van Luxemburg. Vanaf 15 juni waren zij weer geopend voor gasten. De camping ligt midden in de natuur, langs de rivier de Ourthe, waardoor je vanaf de camping zo het bos/de heuvels oploopt. Wel ligt de camping in een dal, waardoor je vaak geen bereik hebt op je telefoon en je echt even offline bent. (Verder had ik in de omgeving trouwens prima bereik). Bij de camping zat een restaurant, dus je kon daar ’s avonds een hapje eten en je kon ook vers gebakken baguettes bestellen voor de volgende ochtend.

Blog Ardennen
Uitzicht over La Roche-en Ardenne vanaf het kasteel

Romantische steden

In de Ardennen heb je veel mooie dorpjes en steden, zoals La Roche-en Ardenne waar wij geweest zijn. Dit stadje ligt tussen de heuvels aan de rivier de Ourthe en middenin het centrum staat een oud kasteel. De stad en de omgeving eromheen is beschermd erfgoed en het ziet er dan ook prachtig uit. Rondom het dorpje zijn verschillende uitkijkpunten, zoals de uitkijktoren Belvédère. Het leukste uitzicht heb je in mijn optiek vanaf het kasteel. Hier kun je een wandeling doen met uitleg (toegangskaartje kost 5,50 euro) over de geschiedenis van deze plek. Veel delen van dit middeleeuwse kasteel werden pas recent uitgegraven en ontdekt. Daarnaast leer je meer over ‘het spook van La Roche’…

Tip voor de lunch/iets te drinken: het terras van Le Quai Son langs het water met uitzicht op het kasteel.

Omdat we autopech kregen, hebben we niet veel andere grote steden kunnen bezoeken. Houffalize, Bastogne, Dinant, Namur en Vielsalm kreeg ik als tip.

Blog Ardennen-7

Moutainbiken en wandelen tussen de heuvels

In het gebied waar we zaten, is een auto heel handig om meer van de omgeving te zien. Maar wat als je auto bij de garage staat? Een mountainbike is dan een goede optie! De heuvels zijn wel pittig als je dit niet gewend bent, maar op de fiets kom je wel op de afgelegen weggetjes met mooi uitzicht op de omgeving. Tijdens onze mountainbike-tocht fietsten we naar Gouvy. Daar haalden we onze lunch bij bakkerij L’ Epicure. Daarna fietsten we via Courtil naar de camping.

Te voet de omgeving verkennen was ook erg leuk. Rondom de camping zijn verschillende wandelroutes en je loopt direct de heuvel op, daar kwam je uit tussen de weilanden en korenvelden. Midden op de heuvels vonden we een mooie plek om te lunchen met uitzicht op Rettigny. Daarna liepen we heuvelafwaarts het bos in, richting Steinbach. Een andere mooie route is vanaf de camping richting Brisy. Google Maps werkt niet altijd even goed met de smalle weggetjes, dus ik raad je aan om Maps.me te gebruiken en de kaart van de omgeving te downloaden. Met deze app vonden we alle smalle weggetjes die ook op de wandelkaart stonden.

Blog Ardennen-2

Lokale bierbrouwerij

In de Belgische Ardennen kun je verschillende bierbrouwerijen vinden waar ze speciaalbiertjes maken. Hoewel ik niet echt een liefhebber ben van bier, is mijn vriend dat wel en dus gingen we naar een brouwerij. La Chouffe is een van de bekendste bieren uit de regio, te herkennen aan de kabouter op de flesjes. Dit wordt gebrouwen in het dorpje Achouffe. Het dorpje is echt heel klein en is vooral bekend geworden door het bier dat er vandaan komt. Een minder bekend biermerk (volgens de kenners erg lekker) is Lupulus. Deze brouwerij is te vinden in een oude boerderij in Courtil. Een leuke plek om een drankje te doen en een van de soorten bier te proeven.

ARdennen

Boogschieten en andere outdoor activiteiten

Tijdens het weekend zagen verschillende keren groepen jongeren (soms van de scouting) activiteiten doen rondom de camping. Omdat we in het kasteel van La Roche-en Ardenne konden boogschieten (3 pijlen), leek het ons leuk om een uurtje bij de camping te gaan boogschieten. Dit kon bij RHM BuitenSport die samenwerken met Moulin de Bistain. Naast boogschieten (erg leuk om te doen), kun je ook kanovaren op wild water, tokkelen en klimparcoursen doen. Paardrijden (bij een andere organisatie) is ook een optie in de omgeving. Genoeg andere opties voor de volgende keer!

Na een weekend in de buitenlucht, lieten we het heuvelachtige landschap weer achter ons om naar huis te rijden. Heerlijk om zoveel buiten te zijn en eigenlijk zou ik dit thuis veel vaker moeten doen!

Ben jij wel eens in de Ardennen geweest?

0 reacties op “Een ontspannen weekend in de Ardennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: