Geen categorie

Tips voor een citytrip naar Boedapest

Boedapest is een super leuke stad voor een stedentrip. Vorig jaar ben ik er in de herfst geweest en de stad is groot genoeg om hier een weekend te verblijven. Wanneer het weer kan, zou ik graag nog een keer heen gaan. Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en ligt aan de Donau. De stad bestaat uit twee delen: op de heuvelachtige kant ligt Boeda en op de vlakke kant ligt Pest.

1. Bezoek het Vissersbastion

Aan de Boeda-kant van de stad liggen veel mooie gebouwen, zoals de het Vissersbastion, de Burcht van Boeda en de Matthiaskerk. Het Vissersbastion heeft echt een Disney-achtige uitstraling met zijn witte torens. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het monument is veel minder oud dan je denkt, het is pas zo’n 100 jaar oud en werd gebouwd ter ere van het duizend jarig jubileum van de stad. De Matthiaskerk die naast het Vissersbastion staat, heeft een bijzonder dak met kleurrijke tegels.

2. Doe een free walking tour

Een free walking tour is een van de beste manieren om snel een nieuwe stad te leren kennen én om interessante dingen te horen die je met een gewone wandeling niet zou weten. In San Francisco en Kopenhagen deed ik bijvoorbeeld ook een free walking tour. De wandeltocht in Boedapest begint elke dat om 10:30 uur vlakbij het het Budapest Eye Ferris Wheel. In 2,5 uur ontdek je meer over de Hongaarse geschiedenis en de gebouwen die er staan. Mocht je meer willen weten over het communisme of over street art? Dan zijn daar ook speciale wandeltochten voor.

3. Geniet van zonsondergang vanaf de Gellértberg

Tijdens mijn citytrip naar Boedapest was het gelukkig zonnig en kon ik ook van de zonsondergang genieten. Een van de beste plekken hiervoor is op de top van de Gellértberg. De wandeling naar boven is goed te doen en vanaf de top kun je zowel Boeda als Pest zien. Bovenop de heuvel staat ook het Hongaarse vrijheidsbeeld.

4. Nachtwandeling met spannende verhalen

Een van de leukste dingen die ik tijdens deze vakantie heb gedaan, is een nachtwandeling in het Boeda-district met verhalen over de Hongaarse geschiedenis. De enthousiaste verhalenverteller ging op in zijn rol en het was erg gaaf om op deze manier het kasteel te ontdekken en meer te horen over Boedapest. Ik zou zeker aanraden om dit een keer te doen, in Boedapest of in een van de andere steden (Krakow, Madrid en Praag) waar Mysterium Tours actief is.

5. Bezoek het Városliget park

Het Városliget park ligt achter het Heldenplein. Hier in de groene omgeving kun je even ontsnappen aan de drukke stad. Hier staat ook het Vajdahunyad kasteel, erg mooi! Toen ik een bezoekje bracht, was er ook een festival met eettentjes en kraampjes.

6. Wandel ’s avonds over de Kettingbrug

Boedapest heeft veel verschillende bruggen die de zijden van de stad met elkaar verbinden. Een icoon van Boedapest is de Kettingbrug die ’s avonds mooi verlicht is. In het donker kun je beide delen van stad bekijken. Vanaf de Boedakant kun je bijvoorbeeld het prachtige parlementsgebouw aan de Donau zien liggen.

7. Bezoek een badhuis

Boedapest staat bekend om zijn badhuizen en de natuurlijke warmwaterbronnen. In de stad zijn verschillende badhuizen te vinden. De bekendste en het grootste is het Széchenyi bad. Aan Boede-zijde vind je de Gellért Spa, die is gebouwd in Art Nouveau stijl en Rudas badhuis, met een jacuzzi op het dak. Vanwege de beperkte tijd die ik had in de stad, ben ik helaas niet naar een van de badhuizen geweest. Maar het staat zeker op mijn lijst voor de volgende keer.  

8. Eet Langos

Langos is een echte Hongaarse specialiteit en is mijn favoriete straatvoedsel. Het deeg wordt gefrituurd tot een broodje en er op zit zure room. Naar smaak kun je nog meer ingrediënten toevoegen, zoals kaas en rucola. Ik haalde de mijne hier. 

Ben jij wel eens in Boedapest geweest?

0 reacties op “Tips voor een citytrip naar Boedapest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: