Mindstyle

5 manieren om productiever te zijn

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over productief werken. Ik haal nu meer uit m’n tijd en doe dingen veel efficiënter. Daarnaast werkt het relaxter en hou ik ’s avonds en in het weekend nog tijd over voor leuke dingen. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk, maar met deze tips helpen je om productiever te zijn.

1. Creëer een rustige omgeving

Zorg er voor dat je zo min mogelijk afgeleid kan raken, zodat je niet uren bezig bent met één taak. Je kunt zorgen voor een opgeruimd bureau/kamer, maar zorg er ook voor dat je laptop je niet kan afleiden (niet te veel tabs). Het belangrijkst hierbij is om je van te voren te focussen op wat je die dag wilt doen, zodat je niet iedere keer op social media eindigt.

2. Sta vroeg op

Hoewel ik graag uitslaap, ben ik ’s ochtends vroeg veel productiever dan aan het einde van de middag. Ik vind het daarom belangrijk om op tijd op werk te zijn en de dag vroeg te starten. Probeer taken die meer concentratie vereisen, zoals het schrijven van een artikel, aan het begin van de dag te plannen. Een goed begin van de ochtend zorgt er ook voor dat je productiever kan werken.

3. Neem pauzes

Soms kan ik heerlijk aan één stuk door aan een taak werken, maar vaak werkt het ook goed wanneer ik korte pauzes neem om m’n hoofd even leeg te maken. Door even uit je werkomgeving te zijn, kun je weer op nieuwe ideeën komen. Ook vind het ik het fijn om even met collega’s te kletsen om daarna weer vol aan de slag te gaan.

4. Zet je notificaties uit

De grootste afleiding is waarschijnlijk je telefoon. Leg hem daarom aan de kant en zet het geluid uit. Mocht je hem toch nodig hebben voor je werk, dan kun je ook de notificaties uitzetten met een app. Hierdoor ben je veel minder geneigd om steeds te kijken. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld alleen maar in je pauzes op je telefoon kijkt. Je batterij blijft hierdoor ook langer vol, wat een win-win situatie is!

5. Maak een takenlijstje

Voor mij werkt het heel fijn als ik de taken voor die week/dag allemaal op een rijtje zet. Ik plan ze zo goed mogelijk in en geef mezelf een bepaalde tijd voor een taak. Zo plan ik bijvoorbeeld twee uur voor het schrijven van een artikel, omdat ik anders veel te lang bezig kan zijn met één taak, zonder resultaat. Ik plan dan verschillende momenten in om op een ander tijdstip nog eens naar dezelfde taak te kijken, met een andere blik. Door goed te plannen hoef je niet te stressen voor deadlines.

Hoe zorg jij ervoor dat je productiever werkt?

2 reacties op “5 manieren om productiever te zijn

  1. Handige tips! Ik vind vooral vroeg opstaan prettig, want ik ben een echte ochtend mens. Het werken met een takenlijstje vind ik ook altijd overzichtelijk werken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: